Bioaktivismia ja luonnonmukaisuutta

08.08.2020
Kaikki ovat varmaan nähneet suosittuja pikkulemmikkejä kutterinpurulla vuoratuissa kalterihäkeissä jossa on pari kivan väristä muovikoppia, -kippoa, -putkea ja juoksupyörä? ehkä sinullakin on ollut sellainen.

Niin minullakin 😊 

Mutta kuinka moni on nähnyt tai luonut jyrsijälle, matelijalle tmv luonnonmukaisen tai jopa bioaktiivisen kodin? Matelijapiireissä bioaktiivisuus on kovaa vauhtia kasvava ja kiinnostusta keräävä (hyvin positiivinen) trendi, jolla luodaan uskomattoman upeita pikku sademetsiä omaan olohuoneeseen. Mutta entäs pikkunisäkkäät? Ei se kovin vaikeaa ole niillekkään 😊 joskin elinympäristön tulee mukailla tietysti aina lajin vaatimuksia. Aavikkolajille kuivaa, sademetsän lajille kosteaa ja rehevää. 


Kuvassa on kahdelle uuden-kaledonian gekkolajille tehty jaettu terraario, jotka vaativat paljon kosteutta ja suojaa. Elävät kasvit ja elävä biopohja muodostavat helppohoitoisen minimaailman.


Onko luonnonmukaisuudesta sitten mitään hyötyä? 

Uskon vakaasti että on. Sen lisäksi, että ne ovat mielestäni sata kertaa hienomman näköisiä, ne luovat oikein tehtyinä myös helpommin oikeat olosuhteet ja virikkeet eri eläimille. Oikeat kasvit tarjoavat suojaa ja keräävät vesipisaroita lehtiinsä, joista jotkut lajit mieluiten juovat. Elävä pohja pitää kosteudet tasaisempana ja korkeampina. Kuivaa kaipaavat lajit eivät välttämättä tarvitse noita asioita, mutta virikkeitä voi luoda vaikka elävistä ruokahyönteisistä, tai tekemällä savihiekasta (excavator glay) luolia joita eläin voi muokata lisää ja näin tarjota vaikkapa hamsterille lajinmukaista tekemistä, jolloin häiriökäyttäytymisen riski vähenee ja useimmiten jopa poistuu kokonaan. 

Kuvassa on kääpiöhamsterin luonnonmukainen terraario, jolla leveyttä n.80cm. Siihen on luotu turve/sammal-alue, hiekka-alueita, useampia piilopaikkoja ja savihiekasta muutama kovettunut kolo ja maa-alue. 


Mitä biopohjan perustaminen ja hoito vaatii? 

Itse olen sitä mieltä, että hoito on paljon helpompaa kuin tavallisen, ei-bioaktiivisen terraarion hoito. Toki perustamisvaiheessa on pari huomioon otettavaa seikkaa, kuten tietysti lajin luonnonmukaiset vaatimukset. Entä miten laji käyttäytyy? syökö se esimerkiksi kasveja, tai onko se niin iso että jyrää ne, vaikkei söisikään. 

Otetaan esimerkiksi vaikkapa nuo kosteassa viihtyvät, ei-kasvinsyöjä liskot ja pikku-käärmeet. Youtube tarjoaa jo valtavasti hyviä opetusvideoita ainakin englanniksi tälläisen terraarion perustamisesta. 

Tarvitaan siis terraario, paljon maa-ainesta (esim multaa, turvetta, ruukkusoraa), kasvit jotka viihtyvät kosteassa, hyvä valo joka riittää kasveille ja halutessaan voi rakentaa seinille erilaisin materiaalein lisää käyttöpintaa ja viimeisinä tärkeimmät, eli talkkarit. Talkkarit ovat pieniä multaa möyhiviä, jätteitä ja homeita syöviä pikkueläimiä, siiroja, matoja, hyppyhäntäisiä, mitä nyt haluaakin käyttää. 

Okei, nyt varmasti moni säikähtää. HYI ÖTÖKÖITÄ EN LAITA TERRAARIOON! Ei huolta. Talkkareiksi voi valita lajeja jotka eivät kiipeä lasia pitkin, eivätkä elä kuin siellä missä niiden kuuluukin. Niillä on erittäin tärkeä tehtävä toimia puhdistajina homeille, maatuville kasvinosille ja ulosteille, ihan kuten akvaariossakin levää syövillä kaloilla on tärkeä roolinsa. 

Suomessa on jo muutama näitä talkkareita myyviä verkkokauppoja ja muutamista terraarioeläimiin perehtyneistä liikkeistäkin voi niitä löytää. Lisäksi harrastajat jakavat niitä toisilleen. 

Joten rohkeasti tutustumaan aiheeseen! Tässä harrastusmuodossa riittää kokeneemmille ja kiinnostuneimmille harrastajille myös todella paljon hifisteltävää, jossa vain mielikuvitus ja raha ovat rajana 😂

Autan mielelläni alkuun ja samalla toivon, että kutterinpuru ja kolisevat juoksupyörät ovat pian historiaa 😊 

© 2020 Sanna Vuorio | Kaikki oikeudet pidätetään
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita